Blog
22.05.2024

Duurzame spouwmuurisolatie in het nieuwe cultuurhuis van Stekene

Hoofdaannemer Furnibo bouwt in Stekene het nieuwe cultuurhuis met Eurowall Impact, de duurzame isolatieplaten van Recticel Insulation.

Duurzaamheid speelt een centrale rol in de bouw van het nieuwe cultuurhuis van Stekene. Hoofdaannemer Furnibo bouwt er een multifunctioneel complex met een bibliotheek, polyvalente ruimte, een theaterzaal, kantoorruimtes en een leescafé en -tuin. En dat allemaal met Eurowall Impact, de duurzame isolatieplaten van Recticel Insulation.

Design & Build project

  • Bouwheer: ION
  • Architect: A1AR en Juxta
  • Studiebureau: Boydens
  • Hoofdaannemer: Furnibo
Bram Handschoewerker werfleider van bouwbedrijf Furnibo
Bram Handschoewerker
werfleider van bouwbedrijf Furnibo

Als we de kans krijgen om duurzamer te bouwen, dan grijpen we die met twee handen. En dat is perfect mogelijk met de Eurowall Impact-isolatieplaten van Recticel

Recticel Impact-gamma: isoleert én is duurzaam

De spouwmuurisolatie uit het Recticel Impact-gamma bevat gerecycleerde biomaterialen, waardoor ze bijdragen aan een betere circulaire economie en een verminderde CO2-uitstoot. Bram: “Voor Furnibo, waar duurzaamheid een kernwaarde is, was de keuze voor Eurowall Impact dus een logische stap om een milieuvriendelijker cultuurhuis te realiseren.”

Eurowall Impact duurzame spouwmuur isolatie van Recticel Insulation

De Eurowall Impact-isolatieplaten bestaan voor een deel uit grondstoffen uit restafval van biologische oorsprong, zoals plantaardige frituurolie. Ze voldoen aan de strenge normen van de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC). Dat is een initiatief dat de traceerbaarheid en verantwoorde productie van grondstoffen garandeert.

> Ontdek Eurowall Impact spouwmuurisolatie

Eurowall Impact is gelinkt aan 25% biocirculaire inhoud voor gemiddeld 43%* minder CO2 (t.o.v. de standaardplaat) en met behoud van de vertrouwde technische performantie. Voor de bouw van dit nieuwe gemeenschapscentrum in Stekene betekent dit dus een stevige vermindering van de koolstofvoetafdruk en een grote ecologische impact.

“Als aannemer kiezen we vaak voor PIR-isolatie”, vervolgt Bram. “PIR is een van de betere isolatiematerialen. Zo voldoen we makkelijk aan de EPB-eisen voor isolatie.” Wie in Vlaanderen bouwt of verbouwt, is verplicht om de energieprestatieregelgeving (EPB) te respecteren.

“Het nieuwe Recticel Impact-gamma heeft dezelfde isolatiewaarde, maar is duurzamer van samenstelling. Win-win, dus.”

Duurzame materiaalkeuze

Als werfleider brengt Bram het plan van de architect naar de realiteit. “Ik maak de keuze voor de materialen met de architect en de projectleider. Samen kozen we voor duurzamere oplossingen voor zowel de isolatieplaten als de binnenafwerking. Zo hebben we ons bij de afwerking beperkt qua materiaal én is het milieuvriendelijker qua onderhoud. Dat is zeer belangrijk voor zo’n complex dat intensief gebruikt zal worden.”

Bekijk hier de volledige referentie case met alle foto's:

 

referentie case carrousel project stekene


* Interne LCA-calculatie volgens EN15804+A2 standaard, voor modules A1 - A3 (cradle to gate), gebaseerd op de mass balance methode.