Vervangen van polyol door lignine
Naast MDI zijn polyolen de op één na belangrijkste basiscomponent van PIR-isolatie. Wij zetten stappen in de goede richting.
🡄 Ga naar de overzichtspagina i.v.m. duurzaamheid
Naast MDI zijn polyolen de op één na belangrijkste basiscomponent van PIR-isolatie. En net als de meeste van onze grondstoffen worden ze gemaakt uit fossiele grondstoffen. Daarom hebben we actief deelgenomen aan het prestigeproject SWEETWOODS die onderzoekt of we hoog kwalitatieve lignine uit hardhout kunnen gebruiken als een duurzaam alternatief.
Voortgangsstatus
🚀 STADIUM | Studie 🡆 LABORATORIUMTESTS 🡆 Pilootproject 🡆 Lancering 🡆 Upscale |
📈 VOLGENDE STAP | Nieuwe partner(s) zoeken om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren |
Projectbeschrijving SWEETWOODS
Wat is het?
SWEETWOODS is een samenwerking tussen Recticel en 8 andere Europese bedrijven om de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en een revolutie teweeg te brengen in de houtindustrie. Het doel van het initiatief is om 90% van het duurzame hardhout om te zetten in bruikbare hoogwaardige biomaterialen, voornamelijk hoogzuivere lignine en houtsuikers.
Ons doel is om de gewonnen lignine te gebruiken als een duurzaam alternatief voor fossiele polyolen zonder in te boeten aan de kwaliteit van onze isolatieplaten.
“Lignine is een van de meest voorkomende organische materialen; het maakt ongeveer 30% uit van het gewicht van hout. En toch is het een restproduct van de papierindustrie dat momenteel weinig tot geen hoogwaardige toepassingen heeft op andere gebieden. Dat maakt het tot de perfecte kandidaat om de bio-inhoud van onze platen te verhogen.”
Hoe doen we dat?
Traditionele houtindustrieën zetten slechts 40 tot 50% van het hout om in waardevolle producten en gebruiken wat overblijft om energie met een lagere waarde te produceren. Voor het Sweetwoods project werd in Estonia een prestigieuze demonstratiefabriek gebouwd waar biomassa afkomstig van duurzaam beheerd hardhout bijna volledig kan worden omgezet in lignine en suikers van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De baanbrekende technologie stelt ons in staat om grondstoffen te creëren voor een verscheidenheid aan producten, zoals hard isolatieschuim, met minder afval, minder water- en chemicaliëngebruik en minder koolstofuitstoot.
Het resultaat
Monsters op laboratoriumschaal met 10% lignine toonden aan dat het gedepolymeriseerde materiaal nog niet de juiste kwaliteit heeft, maar het potentieel is er zeker. Op dit moment doen we proeven met polyolen op basis van lignine en we willen de optie met lignine als hernieuwbare grondstof blijven onderzoeken om een isolatieproduct te ontwikkelen dat wel de juiste kwaliteit heeft. Stapje voor stapje komen we steeds dichterbij.