Met afschotisolatie plaats je isolatieplaten die voorzien zijn van een helling op een plat dak. Hierdoor isoleer je het dak én zorg je meteen voor een helling om water af te voeren. En er zijn nóg voordelen!
1. Je slaat een bouwfase over
Als je afschotisolatie gebruikt, is een hellingslaag, die gecreëerd wordt in de draagvloer, overbodig. Dat betekent dat je als aannemer de helling en de afwatering van het dak zelf kan creëren aan de hand van het pakket met afschotisolatie. Je kan met andere woorden een volledige bouwfase overslaan, en bent bovendien niet meer afhankelijk van de specialist die bijvoorbeeld de betonhelling giet.
Normaal gezien werk je een dak af in vier verschillende fasen. Op een betonnen dakvloer komt hellingsbeton, waarop je een dampscherm voorziet, isolatie en waterdichting. Bij afschotisolatie zit de hellingslaag inbegrepen in het isolatiepakket. Daarom kan je het dampscherm op de dakvloer plaatsen, en daarna het isolatiepakket en de waterdichting.
2. Minder last van bouwvocht
Met afschotisolatie heb je geen betonhellingslaag meer nodig, waardoor je minder last hebt van bouwvocht.
Een betonhellingslaag moet in principe helemaal droog zijn vooraleer je aan de waterdichting van het dak begint. Maar het duurt soms maanden tot zelfs een jaar vooraleer die laag helemaal uitgedroogd is. Meestal krijg je als aannemer de vraag om zo snel mogelijk met de volgende fase te starten. Daardoor krijg je vaak te maken met restvocht. Dat zorgt voor heel wat discussies, omdat je door dat vocht niet zeker weet dat er geen lek in het dak zit. Met als gevolg dat je soms zelfs alles weer moet uitbreken. Als je bovendien een dampscherm en de waterdichting op het dak hebt geplaatst, kan het bouwvocht uit de betonlaag niet meer uitdrogen langs de bovenzijde. Dit vocht zal dan een andere weg zoeken: ofwel naar binnen, waardoor er binnen in de woning problemen kunnen ontstaan, ofwel via de dakopstand, wat dan problemen kan veroorzaken met de spouwafdekplaat of infiltrerend vocht in de isolatielaag als de detaillering niet perfect is. Hoe dan ook houdt het een groot risico in om al de dakafwerking te plaatsen op een ondergrond die niet is uitgedroogd. Met afschotisolatie heb je deze risico’s niet en valt die lange droogtijd weg.
3. Een hoger rendement en een lichtere bouwconstructie
Doordat je de betonhellingslaag vervangt door afschotisolatie bekom je gemakkelijker een hoger rendement dankzij de betere isolatieprestaties. En omdat er geen hellingsbeton is, bekom je bovendien een lichtere bouwconstructie.
4. Je bent niet langer afhankelijk van het weer
Een hevige regenbui of vrieskou kan een laag in hellingsbeton beschadigen. Het weer (te nat, te droog, te koud, te warm) heeft dan ook een grote invloed op de kwaliteit van het hellingsbeton. Als die kwaliteit ondermaats is, kan je er geen dampscherm hechtend op plaatsen. De kans bestaat dan dat de bovenste laag van het hellingsbeton loskomt van de rest. In dat geval moet je een volledige nieuwe laag plaatsen vooraleer je het dampscherm kan plaatsen. Dat komt erg duur uit. Onvoorspelbare weersomstandigheden maken plannen er niet eenvoudiger op. Met afschotisolatie valt die zorg weg: je bent niet meer afhankelijk van het weer waardoor je planning niet in het gedrang komt.
5. Optimale planning van de werken
Als je werkt met afschotisolatie bekom je een optimale planning van de werken. Je moet namelijk geen rekening houden met de planning van twee verschillende aannemers, maar hebt zelf alles in handen. Minder tijdsverlies dus bij het organiseren van de werf.
Technische ondersteuning nodig bij je project met afschotisolatie?
Neem contact met ons op voor een legplan met afschotisolatie, meer informatie of advies.