Blog
02.06.2022

Dit is wat je als aannemer moet weten over ‘Mijn VerbouwPremie’

Dit is wat je als aannemer moet weten over ‘Mijn VerbouwPremie’

Aannemers krijgen er steeds meer vragen over: waar kan je terecht voor de nieuwe VerbouwPremie? Hoeveel bedragen de premies? En voor wie zijn ze? Met deze vragen en antwoorden helpen we je verder.

Waar vind ik de juiste informatie over energie- en renovatiepremies?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je op het digitaal platform ‘Mijn VerbouwPremie’ terecht voor de meeste van de premies. Je kan er zowel premies van Fluvius als van Wonen-Vlaanderen aanvragen voor huizen, appartementen of andere gebouwen in het Vlaamse Gewest. Dat geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Verdwijnen de vorige premies?

Tot en met 30 juni 2022 kon je de vorige premies van Wonen-Vlaanderen en Fluvius nog aanvragen via de vorige wegen. Vanaf begin juli 2022 zijn beide aanvraagloketten dicht.

Vanaf 1 oktober 2022 kunnen zowel particulieren als bedrijven Mijn VerbouwPremie aanvragen via mijnverbouwpremie.be. In de periode daartussen is het niet mogelijk om premies die onder Mijn VerbouwPremie vallen aan te vragen.

Welke premies kan ik aanvragen?

Voor Mijn VerbouwPremie komen acht categorieën van werken in aanmerking:

  • Dak: isolatie en renovatie
  • Buitenmuur: isolatie en renovatie
  • Vloer: isolatie en renovatie
  • Ramen en deuren: glas en buitenschrijnwerk
  • Binnenrenovatie: binnenmuren, plafonds en trappen
  • Hernieuwbare energieproductie: zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler
  • Elektriciteit en sanitair

Een verbetering van de woonkwaliteit moet altijd gepaard gaan met een verbetering van de energie-efficiëntie. Je krijgt dus niet langer premies voor de renovatie van een woning zonder te investeren in bijvoorbeeld isolatie.

Welke premies vind ik niet op ‘Mijn VerbouwPremie’?

  • De premie van Fluvius voor een condensatieketel valt vanaf 1 juli 2022 weg. Val je onder de categorie van laagste inkomensgroep? Dan kan je wel nog een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen aanvragen voor een gascondensatieketel.
  • De verbeterings- en aanpassingspremie van Wonen-Vlaanderen wordt niet in Mijn VerbouwPremie opgenomen. Die kan je blijven aanvragen via Wonen-Vlaanderen zelf. 
  • Hetzelfde geldt voor de premies van Fluvius voor zonnepanelen, hybride warmtepompen, epc-labelpremie, totaalrenovatiebonus en de premie voor sturing van elektrische warmte en de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie van VEKA.

Wie kan premies aanvragen op Mijn VerbouwPremie?

Iedereen die investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw, zoals een bedrijfspand of kantoorgebouw, in het Vlaams Gewest. Let wel: het gebouw moet minstens vijftien jaar oud zijn. Voor een premie voor duurzame of hernieuwbare installaties voor verwarming en sanitair is dat vijf jaar.

Hoe hoog is de premie en op welke premies heb ik recht?

  • Als je eigenaar van het huis bent én er woont, kan je financiële steun vragen voor investeringen in energie-efficiëntie en in woningkwaliteit. Welke werken voor Mijn Verbouwpremie precies in aanmerking komen en hoe hoog de premie is, hangt af van het inkomen van de eigenaar(s) die in het huis wonen en de partner én van de  gezinssamenstelling.
  • Investeer je in een gebouw waarvan je geen eigenaar bent of waarin je niet woont? Dan kan je enkel een premie aanvragen voor energie-efficiënte maatregelen. Hetzelfde geldt voor verhuurders op de private huurmarkt. 
  • Verhuur je een woning of appartement via een sociaal verhuurkantoor? Dan kan je een aanvraag indienen voor de isolatie en renovatie van het dak, de buitenmuren en de vloer, voor nieuw glas en buitenschrijnwerk, voor de productie van hernieuwbare energie (zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler) én voor investeringen in elektriciteit, sanitair en binnenrenovatie.  
  • Rechtspersonen kunnen een premie aanvragen voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en een warmtepompboiler.
  • Bekijk ons volledige overzicht hier

Welke facturen komen in aanmerking?

Je kan de premie enkel aanvragen voor facturen die maximaal twee jaar oud zijn. Het premiebedrag wordt berekend op basis van de voorschot- en tussentijdse facturen met factuurdatum binnen de twee jaar voor de aanvraag.

Hoe kan ik nagaan op welke premies ik recht heb?

De overheid ontwikkelde een gebruiksvriendelijke simulator die uitgaat van het gezamenlijk inkomen, de ouderdom van de woning, of je al dan niet eigenaar-bewoner bent, en de werken die je van plan bent uit te voeren.

Meer weten over isolatiepremies?

Surf naar www.premiegids.be en download de handige premiegids.

Download de gratis premiegids arrow_forward