Kunnen zelfdragende thermische isolatiepanelen ook volgens de sarkingmethode geplaatst worden? Hoe werk je af rond een dakraam bij installatie van zelfdragende isolatiepanelen?
Enige tijd terug begeleidden we een volledige renovatie in een prachtige vierkantshoeve in Piringen (bij Tongeren). Voor de renovatie van het dak werd daar gekozen voor L-Ments zelfdragende thermisch isolerende dakisolatiepanelen. Deze worden ook aan de buitenzijde van de dakstructuur geplaatst, net zoals een sarkingsysteem. Het enige verschil is dat deze panelen zelfdragend zijn: er zitten dus reeds houten verstijvers in het schuim geïntegreerd die zorgen voor een uiterst stevige draagstructuur. Doordat de houten balken van de dakstructuur prachtige authentieke stukken waren, wilden de eigenaars deze ook graag intact houden. Hier en daar werden stukken vervangen, de kepers waren niet herbruikbaar, maar het dakgebinte was zeker het behouden waard. Een opbouw met L-ments is in zo’n geval dus zeker de beste oplossing.
Waarom de keuze van zelfdragende thermische isolatiepanelen?
De eenvoudige, doorlopende dakstructuur van dit project is ideaal om met zelfdragende panelen te werken. Als er niet veel onderbrekingen zijn door een dakraam of dakkapel kunnen deze panelen zeer snel en eenvoudig gemonteerd worden, waardoor ze heel wat tijdswinst opleveren. Doordat de isolatieschil weinig onderbroken wordt, wordt er ook een perfect isolatieresultaat behaald met een zeer hoge isolatiewaarde.
In deze authentieke hoeve wou de bouwheer ook rekening houden met de huidige toestand. Hij wou het artisanale vakmanschap zichtbaar houden in de afwerking. Goede authentieke stukken dakstructuur werden behouden en waar nodig vernieuwd met kwalitatieve nieuwe eiken balken. Omdat L-Ments panelen niet voorzien zijn van een binnenafwerking, zijn deze panelen bij de plaatsing niet gevoelig aan beschadigingen en is de keuzevrijheid voor de afwerking maximaal. Zo werd ervoor gekozen om 1 deel van dit gebouw voorlopig open te laten en een ander deel af te werken. Op die manier kan men heel flexibel beslissen welke afwerking waar voorzien kan worden.
Sowieso wil iedereen optimaal het zonlicht binnen brengen. Via een dakraam is dit perfect mogelijk. Hoe plaats je een dakraam in een dak met zelfdragende panelen?
Voor dakonderbrekingen waarvoor er niet meer dan één geïntegreerde houten verstijver van een paneel moet onderbroken worden (bijvoorbeeld de rechterbalk van paneel A en de linkerbalk van paneel B), raden we volgende installatiestappen aan:
1. Contacteer onze dakspecialisten: ze komen graag langs voor het opmeten, uittekenen en opvolgen van uw specifieke toepassing. Want zeker bij openingen die groter zijn dan de onderbreking van 1 balk, kan de technische cel van Recticel berekenen hoe je dit het beste aanpakt.
Hierbij in enkele stappen hoe dit best te installeren. Weet dat we graag ter plaatse komen op de werf voor ondersteuning.
2. Markeer duidelijk de grenzen van de onderbreking die je moet voorzien:
voor verticale randen: met extra tengellatten, die je aan de geïntegreerde dwarslatten nagelt
voor horizontale randen: met houten planken van dezelfde dikte als de panlatten en minimaal 100 mm breed, die je op de tengellatten nagelt. Deze planken zijn dan mechanisch te bevestigen aan de geïntegreerde houten latten van ten minste de aangrenzende panelen.
Deze nieuw geïnstalleerde randen kunnen gebruikt worden als geleiders om de isolatie weg te zagen waar het dakraam komt. Zo wordt er slechts een minimum aan isolatie verwijderd en worden de thermische prestaties van het dak zoveel mogelijk behouden.
3. Onder en boven de opening voorziet men minimum 3 continue panlatten die geschroefd zijn over de onderbroken geïntegreerde draagbalk en hou altijd rekening met een tussenafstand van max. 400 mm.
4.Tenslotte schroef je elke doorzaagde tengellat vast, elke 500 mm.
ONDER DE LOEP: Maak gebruik van onze service
Onze roadies helpen u bij het opmeten, opvolgen en uittekenen van een legplan voor het correct plaatsen van bijv. een dakraam in een L-Ments structuur.
Nog vragen bij het isoleren van een dak?
Recticel heeft de meest voorkomende vragen rond dakisolatie gebundeld in een handige dakisolatiegids. Je kan deze gids als download of in print aanvragen.
Dit kan je ook interesseren:
-
Video12.04.2021