Blog
12.08.2023

Hoe dik moet de isolatie zijn?

Dat is een vraag die vaak aan onze experts wordt gesteld. En het antwoord hangt af van verschillende factoren. Want de dikte van een isolatiemateriaal wilt niet altijd iets zeggen. De warmteweerstand, ook wel bekend als de R-waarde, is een maatstaf voor de isolatieprestatie van een isolatiemateriaal. Het geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte kan tegenhouden. Hoe dik het isolatiepakket moet zijn, is direct gerelateerd aan de warmteweerstand.

Hoe dik moet de isolatie zijn

Isolatie wordt echter altijd integraal in de constructie berekend om te bepalen hoe dik het isolatiepakket moet zijn: de R waarde. Het gebruik van de R-waarde is de gangbare praktijk bij het beoordelen van de thermische prestaties van een gebouw. Deze benadering houdt dan ook rekening met alle componenten en materialen die betrokken zijn bij de schil van het gebouw, inclusief de isolatie, maar ook andere elementen zoals bevestigingsmaterialen en toegepaste materialen. De R-waarde biedt kortom een manier om de isolatieprestaties van verschillende constructies met elkaar te vergelijken. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatieprestaties. Dit maakt het mogelijk om verschillende ontwerpen of materialen objectief te evalueren en de uiteindelijke dikte van het isolatiemateriaal dat wordt toegepast te bepalen.

Lambdawaarde belangrijk

De relatie tussen de dikte en de R-waarde van het isolatiemateriaal kan worden beschreven met behulp van de formule: R-waarde = dikte (in meters) / warmtegeleidingscoëfficiënt (lambdawaarde). De warmtegeleidingscoëfficiënt of te wel de lambdawaarde(λ), geeft aan hoe goed het materiaal warmte geleidt. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter de isolatieprestatie van het materiaal. Het is belangrijk om op te merken dat dit een algemene benadering is, omdat de isolatieprestaties ook afhankelijk zijn van andere factoren, zoals de installatiekwaliteit, luchtlekken en de omgevingsomstandigheden. Lambda wordt uitgedrukt in W/mk. 

De warmtedoorgangscoëfficiënt of U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K en is de hoeveelheid warmte die doorheen een bouwdeel gaat, gedeeld door de oppervlakte en het temperatuurverschil tussen de binnen- en de buitenomgeving aan weerszijden van het bouwdeel.
De berekening van de U-waarde hangt af van de aard van de constructie:

  • Opake scheidingsconstructies, zoals muren, daken en vloeren (en isolatie)
  • Transparante scheidingsconstructies, zoals vensters, deuren, gordijngevels

PIR hoge isolatiewaarde

De dikte van het isolatiepakket hangt dus ook af van de lambdawaarde. Onze isolatieoplossingen hebben verschillende lambdawaarden:

Welk materiaal voor jouw project het meest geschikt is en hoe dik de isolatie dan moet zijn hangt samen met de andere toegepaste materialen. 

Dikte van de isolatie berekenen

Om nauwkeurige berekeningen te maken, is het raadzaam gebruik te maken van specifieke rekenhulpmiddelen, zoals de U-waardecalculator. Deze tool houdt rekening met verschillende factoren en biedt een gedetailleerdere analyse van de benodigde isolatiedikte om de gewenste en/of vereiste U-waarde te bereiken.

De benodigde dikte van de isolatie hangt af van verschillende factoren, waaronder het isolatiemateriaal zelf, de gewenste of vereiste isolatiewaarde en de specifieke omstandigheden van het gebouw. De isolatiewaarde die je wilt bereiken, is afhankelijk van de geldende bouwvoorschriften, energie-efficiëntie doelen of voorkeuren van de opdrachtgever.

Het is belangrijk op te merken dat de integrale benadering en de U-waarde niet de enige beoordelingscriteria zijn voor de isolatieprestaties van een gebouw. Factoren, zoals luchtdichtheid, thermische massa, koudebruggen en ventilatie, spelen ook een rol. Een holistische benadering waarbij al deze aspecten worden meegenomen, is essentieel voor het bereiken van een energie-efficiënt en comfortabel gebouw.

Advies nodig? 

Betrek bij het kiezen en bepalen van het isolatiemateriaal een expert. Zij kunnen je helpen en adviseren over het juiste isolatiemateriaal, de dikte en de U-waarde berekening. 

 

Een U-waarde berekenen?

Het gebruik van de U-waarde calculator kan je helpen om de juiste dikte van de isolatie te bepalen op basis van jouw specifieke situatie.

Naar de calculator arrow_forward