Blog
01.12.2021

Perfecte verwerking en afwerking van vacuümisolatie: zeven cruciale do’s én don’ts!

Plaats je dunne vacuümisolatie op een plat dak of een dakterras, omdat de ruimte om te isoleren beperkt is? Marc Van de Veire, expert bij Recticel Insulation, geeft je cruciale do’s en don’ts mee, zodat je de isolatie perfect verwerkt en afwerkt.

Deck-VQ Vacuümisolatie plaatsen op een terras om plaats te besparen

1. ✔ Do: kies voor beschermde vacuümisolatie (Deck-VQ®)

Vele vacuümisolatiepanelen op de markt zijn niet rondom beschermd. Dat maakt ze erg kwetsbaar. Het eerste gevaar treedt al op van zodra je de pakketten opent. Doe je dat met een te lang breekmes, dan kan je de panelen beschadigen, waardoor ze hun hoog isolerende waarde verliezen. Maar ook nadien, wanneer je tijdens de plaatsing of de afwerking over de panelen loopt, met bijvoorbeeld een steentje in je schoenzolen, kan je schade berokkenen aan de onbeschermde, fragiele isolatie. 

Dat probleem heb je niet met Deck-VQ®! Daarom deze eerste do: gebruik beschermde vacuümisolatie zoals Deck-VQ®. Deze is omkast met hardboard, Topcover, die tot 500 kPa kan opvangen. Zo wordt de vacuümkern beschermd en kan die niet beschadigd raken. Het vacuümpaneel blijft zo optimaal isoleren. Onze Deck-VQ®-plaat heeft een uiteindelijke druksterkte van 150 kPa.

2. ❌ Don’t: versnijden, verzagen of doorboren. ✔ Do: volg het legplan!

Zelfs als je omkaste vacuümisolatie zoals Deck-VQ® gebruikt, mag je die niet versnijden, verzagen of doorboren. Volg ons legplan voor het isoleren van het dak(terras): het ontwerp daarvan is geoptimaliseerd met zoveel mogelijk vacuümisolatiepanelen in de standaardmaten. Ter hoogte van doorvoeren of aan de randen isoleer je met de voorgeschreven randisolatie waarin je wel mag zagen, snijden en boren.

Deck-VQ vacuumisolatie legplan

✔ DO: volg het legplan: de gekleurde platen op het plan zijn de vacuümisolatiepanelen in de verschillende standaardmaten. De grijze zones worden geïsoleerd met versnijdbare randisolatie. Het plan is zo optimaal mogelijk ingevuld met Deck-VQ®-vacuümisolatieplaten. 

3. ❌ Don’t: mechanische bevestiging. ✔ Do: lijmen of ballast! 

De Deck-VQ®-vacuümisolatie van Recticel Insulation kan je verlijmen of ballasten. Maar aangezien je de panelen niet mag doorboren, vallen ze niet mechanisch te bevestigen. Let erop dat je de vacuümisolatiepanelen voldoende bevestigt met de juiste draagkrachtige lijm of met voldoende ballast, zodat de isolatie aan de windbelasting weerstaat. Voor een windlastberekening kan je terecht bij de fabrikant van je dakbedekking of een studiebureau.

4. Roofing? ❌ Don’t: rechtstreeks branden. ✔ Do: een zelfklevende, dampdrukverdelende laag! 

Werk je af door roofing te branden? Bevestig dan eerst een zelfklevende, dampdrukverdelende laag op de vacuümisolatiepanelen. Daarop kan je vervolgens de toplaag branden. Let erop dat de vlam op de roofingrol blijft en dat je niet op de isolatie brandt. Door het branden van de toplaag zal de zelfklevende, dampdrukverdelende laag vulkaniseren alsof die ook gebrand is.

5. ❌ Don’t: te laag opgetrokken dampscherm. ✔ Do: altijd droog (af)werken!

De vacuümisolatie moet zo veel mogelijk van contact met vocht gevrijwaard blijven. Bewaar de isolatie dus droog totdat je ze plaatst. Breng je de panelen aan, dan plaats je altijd een dampdicht dampscherm eronder én een waterdichte dakbedekking erboven. Vergeet niet om het dampscherm voldoende hoog op te trekken aan de randen. Zo kan je het met de dakbedekking verbinden en bevindt de isolatie zich in een soort papillot, waardoor er ook in de toekomst geen vocht of waterdamp in de isolatielaag kan dringen.

6. ✔ Do: combineer compatibele materialen

Verder is het cruciaal dat je met een dampscherm en dakbedekking werkt die compatibel zijn. Pvc en bitumenafdichting zijn bijvoorbeeld niet compatibel. Gebruik je ze toch samen, breng dan een scheidingslaag aan. Deze scheiding kan je ook met Topcover van Recticel Insulation maken. Gebruik verder passende lijm. Info over het te gebruiken materiaal en alle installatie-instructies vind je in dit handige document.

7. ❌ Don’t: chapevloer bovenop de isolatie. ✔ Do: tegeldragers!

Vacuümisolatie wordt vaak in getegelde dakterrassen gebruikt. Maar dan is het niet zo’n goed idee om een traditionele tegelvloer te plaatsen, met een chapevloer bovenop de isolatie. Je sluit de isolatie dan namelijk in tussen twee bouwvochtige lagen, aangezien de isolatie ook meestal op hellingsbeton wordt geplaatst. Zelfs wanneer je de isolatie dan met dampschermen inpakt, is dergelijke opbouw geen garantie op succes. Naast de vochtproblematiek krijg je immers ook kans op barsten en scheuren, aangezien de chape bovenop de isolatie aan grotere temperatuurschommelingen onderworpen wordt. 

De oplossing bestaat erin het terras op te bouwen met tegels op tegeldragers die je bovenop de waterdichting voorziet. Zorg er daarbij altijd voor dat de oppervlakte die contact maakt met de waterdichting minstens 100 cm² bestrijkt.

Geïnteresseerd in vacuümisolatie of vragen?

Contacteer ons voor meer info en kom rechtstreeks in contact met onze vacuümisolatie-expert.

Contacteer onze vacuümisolatie expert arrow_forward

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van Deck-VQ® & ander isolatienieuws van Recticel Insulation.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief arrow_forward