CO2, EPD of zelfs B-EPD, je moet er maar aan uit geraken. De begrippen zijn nochtans heel interessant als je de milieu-impact van bouwmaterialen wil bekijken. Wat is het verschil en hoe kan je het vergelijken? Wij leggen het uit.
De afkorting EPD staat voor Environmental Product Declaration. In het Nederlands milieurelevante productdeclaratie. EPD is een document waarin je informatie kan terugvinden over de milieu-impact van een bouwmateriaal. Fabrikanten van bouwmaterialen kunnen zo’n declaratie vrijwillig opstellen. Een derde, onafhankelijke partij kijkt toe op de correctheid van de declaratie. Op die manier ben je zeker dat de info correct en waarheidsgetrouw is. Daarnaast wordt de EPD in België gebruikt als legale basis om uitspraken te doen over de duurzaamheid van een product.
Die milieurelevante productdeclaratie gaat verder dan enkel de CO2-afdruk. Een EPD houdt rekening met zestien factoren die een impact hebben op het milieu. Dat gaat bijvoorbeeld over het gebruik van water, de verzuring van de bodem door onder andere de stikstofuitstoot, hoeveel fossiele grondstoffen je gebruikt, vermesting van het land… Een van de zestien factoren is de GWP (Global Warming Potential), wat neerkomt op de carbon footprint of koolstofvoetafdruk van het product. Bovendien beoordeelt de EPD niet enkel het eindproduct, maar het hele productieproces, dus van de extractie van de grondstoffen tot het afvalverwerkingsproces van het product (Cradle to grave).
Hoe kan je EPD’s vergelijken?
EPD’s zijn vaak landgebonden. In België heten ze daarom B-EPD’s. Je kan ze onder andere raadplegen via TOTEM en via de federale EPD-database, een officiële tool die alle B-EPD’s verzamelt.
EPD’s worden niet noodzakelijk op dezelfde manier opgesteld in de verschillende Europese landen. Daardoor kan je die niet altijd één-op-één vergelijken met elkaar.
Ook verschillende soorten producten met elkaar vergelijken, is niet altijd voor de hand liggend. Stel bijvoorbeeld dat je PIR wil vergelijken met minerale wol om je gebouw te isoleren. Aangezien beide materialen een intrinsiek andere isolatiewaarde (lambda-waarde) en densiteit hebben , zal de toe te passen dikte voor een zelfde warmteweerstand (R-waarde) verschillend zijn. Bij minerale wol heb je al makkelijk een dikte van 130 mm nodig om aan dezelfde isolatiewaarde te komen als een PIR-plaat met een dikte van 80 mm. De waarden die je op die EPD ziet, zullen dus ook moeten omgerekend worden. Daarom is het belangrijk om producten te gaan vergelijken met eenzelfde warmteweerstand of dus in de hoeveelheid die ze in de toepassing zullen geplaatst worden.
Recticel heeft drie EPD’s in België.
Wil je de volledige rapporten lezen? Neem dan een kijkje in onze technische bibliotheek.