Als ondernemer is het navigeren door het uitdagende landschap van zakelijke kansen en financiële steun een cruciaal aspect van succes. Gelukkig biedt de overheid diverse subsidies en specifieke steun om ondernemers te stimuleren en te helpen groeien in hun vakgebied. In dit blogartikel geven wij jou alvast een overzicht van deze mogelijkheden.
Je kunt een uitgebreid overzicht van verschillende steunmaatregelen vinden op de subsidiedatabank van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank
Een van de beschikbare subsidies is de Ecologiepremie+ die wordt toegekend aan een 47-tal technologieën opgenomen in een limitatieve technologiënlijst (afgekort als 'LTL EP+'). Voorbeelden van betoelaagde technologieën zijn onder andere een actief en intelligent daglichtsysteem, het gebruik van geothermische warmte als proceswarmte of voor klimatisatie, en het investeren in een nieuw koelsysteem op basis van alternatieve koudemiddelen. Het is belangrijk dat dergelijke slimme verbeteringen deel uitmaken van het masterplan voor je gebouw. Hierbij is het van belang om eerst de bouwschil te isoleren volgens het Trias Energetica-principe. Meer informatie hierover is te vinden in de Isolatiebarometer 2023-whitepaper: https://www.recticelinsulation.com/be-nl/isolatiebarometer-whitepaper.
Specifiek voor isolatie zijn er volgende subidiemogelijkheden:
- Via Fluvius, Elia en MijnVerbouwpremie kunnen ondernemingen en organisaties een aantal premies ontvangen wanneer zij investeren in energiebesparing (isolatie, HR-beglazing, relighting) en hernieuwbare energie (zonnepanelen met of zonder asbestverwijdering, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler). Daarnaast is er ook de premie voor investeringen na uitvoering van een energiestudie/audit in niet-residentiële gebouwen.
Meer info hierover vind je hier: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/energiepremies-voor-ondernemingen
- Ben je een logiesverstrekker? Je kan een logiessubsidie aanvragen bij Toerisme Vlaanderen: https://toerismevlaanderen.be/nl/subsidies/logies
Heel wat energiebesparende werken en aankopen (enkel in het geval van renovatie en vernieuwbouw, niet in het geval van nieuwbouw) komen in aanmerking. Enkele voorbeelden van werkzaamheden die in aanmerking komen, zijn dakisolatie, zoldervloerisolatie, spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie, binnenmuurisolatie, vloerisolatie en kelderisolatie.
- Ten slotte is het ook interessant om te weten dat je voor energiebesparende investeringen een fiscaal attest kan aanvragen bij het VEKA, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, zodat je 20,5% van de investering in mindering van de belastbare winst kan inbrengen als verhoogde investeringsaftrek.
Meer info hierover vind je hier: https://www.vlaanderen.be/verhoogde-investeringsaftrek-voor-energiebesparende-investeringen-door-ondernemingen
Misschien kies je voor jouw bouw- of verbouwproject voor Recticel Impact, de pir-isolatieoplossingen van Recticel met 25% biocirculaire grondstoffen voor gemiddeld 43% CO2-besparing?
Meer info vind je hier: https://www.recticelinsulation.com/be-nl/impact
Meer weten over premies?
Op zoek naar een handig overzicht over Mijn Verbouwpremie? Download onze premiegids!