Hoe isoleer je akoestisch?

Category: AkoestischNieuwbouwRenovatie

Bij het akoestisch isoleren moet je ermee rekening houden dat het geluid zich op verschillende manieren kan voortplanten door het gebouw.

  1. Luchtgeluid:
    Bij luchtgeluid brengt een geluidsbron de lucht aan het trillen, die op zijn beurt materialen (bv. materialen van een tussenmuur) en vervolgens de lucht in de aangrenzende ruimte aan het trillen kan brengen. Hierdoor ontstaat er in sommige gevallen geluidsoverlast.
    Bijvoorbeeld: muziekinstallatie, de stem…

     
  2. Contactgeluid:
    Geluid waarbij de constructie rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door de geluidsbron. De trilling plant zich voort door de constructie en brengt opnieuw de lucht in de aangrenzende ruimte aan het trillen met gebeurlijke geluidsoverlast tot gevolg.
    Bijvoorbeeld: kloppen op een muur, een deur die dichtslaat…

Om akoestisch te gaan isoleren, wordt het massa-veer-massa principe gehanteerd. Hierbij worden trillingen (afkomstig van een geluidsbron) door de eerste massa opgenomen, gedempt door de veer en vervolgens verzwakt afgegeven aan de aangrenzende ruimte door de tweede massa. De mate van geluidsdemping is onder andere afhankelijk van:

  1. Het aantal mechanisch verbindingen tussen de beide massa’s
  2. De verbinding met de omliggende bouwdelen dient steeds met een elastisch materiaal te gebeuren (bv. acrylaat kit)
  3. Het materiaal dat als veer gebruikt wordt. De veer dient uit een flexibel materiaal te bestaan om een voldoende dempende werking te hebben
  4. De heterogeniteit van de wandopbouw. Verschillende materialen absorberen de trillingen op een verschillende manier, waardoor een geluidsdemping op verschillende niveaus wordt verkregen.

Ons flexibel, akoestisch isolerend isolatiepaneel Silentwall werd speciaal ontwikkeld voor binnenmuren in een volledige verlijmde opbouw met gipskartonplaten. Hierdoor wordt een optimaal dempend effect verkregen. Neem zeker een kijkje op de productpagina!

 

Ontdek al onze akoestische isolatieoplossingen

Alle akoestische isolatieoplossingen arrow_forward