Geregeld wordt de vraag gesteld wat beter is: enkellaags of dubbellaags isoleren? Het antwoord is afhankelijk van de toepassing én van de gewenste isolatiewaarde.
In theorie is er geen verschil tussen enkellaags en dubbellaags isoleren (wanneer het totaal dezelfde dikte heeft). Het enige wat voor de energieberekening telt is de gerealiseerde RC-waarde. Of die behaald is met een enkele- of met een dubbele plaat is daarop niet van invloed. Twee dunne platen zijn wel iets duurder dan een enkele (dikke) plaat en het aanbrengen van twee dubbele platen is tevens iets meer werk dan één laag. Toch kun je niet stellen dat dubbellaags isoleren zinloos is.
Warmteverliezen voorkomen
Bij dubbellaags isoleren moeten de twee isolatielagen zo geplaatst worden dat ze verspringen ten opzichte van elkaar. Doorgaande naden worden daarmee dus voorkomen. Doorgaande naden tussen isolatieplaten kunnen zorgen voor ongewenste luchtstromingen en warmteverliezen. Als in het kader van de Wet “kwaliteitsborging voor het bouwen” de kwaliteit van de uitvoering moet worden aangetoond, dan is het voorkomen van doorgaande naden een belangrijk uitgangspunt.
Spouwisolatie met tand- en groefverbinding
Bij de standaard isolatiewaarden is het met de spouwisolatie van Recticel Insulation niet nodig om dubbellaags te isoleren. Recticel heeft zijn spouwproducten rondom voorzien van een tand- en groefverbinding. Die verbinding beperkt natuurlijk de openstaande naden. Deze mogelijke warmteverliezen worden daarmee dus al beperkt.
Niveau passiefhuis
Bij zeer hoge isolatiewaardes is dubbellaags isoleren in de spouw wél belangrijker. Bijvoorbeeld voor isoleren op passiefhuisniveau met een RC-waarde van 10. Twee-laags isoleren heeft in geval van passiefhuisniveau wel zin en het voorkomen van naden heeft hier ook veel meer impact. Met een dubbellaagse uitvoering beperk je doorlopende naden en behaal je beter de gewenste isolatiewaarde.
Weinig extra werk, eenvoudige verwerking
Dubbele plaatsing hoeft in principe niet veel meer werk te zijn dan enkele plaatsing. Dubbele plaatsing begint met het aanbrengen van een eerste laag halve platen. Daar wordt de tweede laag in volle platen voorlangs geplaatst. Deze worden samen met de eerste laag met spouwankers bevestigd. De volgende plaat kan hier vervolgens eenvoudig achter worden geschoven. Op die manier kan vrij snel worden “doorgestapeld”, wat weinig tijd meer kost, dan werken met één dikke isolatieplaat. Daarbij kan met twee dunnere platen in de gevel – met zijn vele doorbrekingen van ramen en deuren – de hoeveelheid snijafval worden geminimaliseerd.
Dubbellaags op het platte dak
Dubbellaagse plaatsing is ook aangeraden voor op het platte dak. De isolatieproducten voor het platte dak zijn niet voorzien van een tand- en groefverbinding. Het plaatsen in twee verspringende lagen zorgt ervoor dat de naden worden afgedekt. Ook hier gaat het volgens de eisen van het Bouwbesluit vaak om dikkere pakketten met een hoge isolatiewaarde.
Meer weten over zorgvuldig isoleren en de keuze voor enkellaags of dubbellaags?