Wat is het ideale renovatietraject om na te streven ?
We leggen het uit in 5 eenvoudige stappen met bijhorende tips.
Over het artikel
-
Gepubliceerd op
28 Januari 2021 -
Type
Nieuws
Belgen die renoveren, denken daarbij vaak aan een nieuwe badkamer of een nieuwe keuken, aan meer lichtinval of een optimaal ruimtegebruik.
Met hun langetermijnrenovatiestrategieën willen de overheden van de 3 gewesten de bouwheer ervan overtuigen om naast structureel en esthetisch ook energie-efficiënt te renoveren, om zo met ons Belgisch gebouwenpark de Europese energieambities 2050 te halen.
Een chronologie die hiervoor vaak wordt aangeraden, en die volledig strookt met het Trias-Energeticaprincipe, verloopt in 5 stappen:
- eerst de isolatie van het dak,
- dan de isolatie van de buitenmuren,
- vervolgens de plaatsing van energiezuinig schrijnwerk,
- gevolgd door vloerisolatie
- en tot slot de zogenaamde ‘technieken’: verwarming en sanitair warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit
RECTICEL TIPS:
Ieder project heeft uiteraard zijn eigen aanpak en vereist een visie op lange termijn. Daarom is het aangeraden om aan de start van elk renovatietraject een ‘masterplan’ of ‘renovatieadvies’ te laten opstellen door een architect, een algemene aannemer of een andere bouwdeskundige. Problemen voorkomen is immers beter dan ze achteraf te moeten rechtzetten.
Moet de hele woning worden aangepakt, of maar een deel ervan? Zullen de werken in één keer worden uitgevoerd, of stap voor stap, volgens je financiële mogelijkheden? Zeker bij een energetische renovatie is het cruciaal dat alle maatregelen kaderen in een globaal ‘plan van aanpak’.
Al van bij het begin van het verbouwtraject moet het einddoel worden vooropgezet en moet ook de timing goed zijn doordacht. Tevens moeten de fases technisch op elkaar worden afgestemd, om zogenaamde lock-in effecten te vermijden. Deze effecten ontstaan wanneer bepaalde ingrepen latere maatregelen in de weg staan. Wanneer je bijvoorbeeld de ramen vervangt, en pas in een volgende fase buitenisolatie voorziet, moeten de nieuwe ramen verder naar buiten worden geplaatst, zodat de gevelisolatie er later goed kan op aansluiten. Hoe beter je je woning isoleert, hoe groter ook het belang van gecontroleerde ventilatie. Wanneer je nieuwe ramen plaatst, denk je dus ook best aan regelbare ventilatieroosters.