Sustitución de polioles por lignina
🡄 Ga naar het duurzaamheidsoverzicht
Na MDI zijn polyolen de tweede belangrijkste bouwsteen van PIR-isolatie. En, zoals de meeste van onze grondstoffen, uit fossiele grondstoffen. Daarom zijn we actief betrokken geweest bij het SWEETWOODS-project om te onderzoeken of we hoogwaardige hardhoutlignine kunnen gebruiken als duurzaam alternatief.
État d'avancement
🚀 SCENARIO | Laboratoriumtests |
📈 VOLGENDE STAP | Zoek nieuwe partners om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren |
Project omschrijving
Waar gaat het over?
SWEETWOODS is een samenwerking tussen Recticel en acht andere Europese bedrijven om de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en een revolutie teweeg te brengen in de houtindustrie. Het doel van het initiatief is om 90% van het duurzame hardhout om te zetten in biomaterialen, voornamelijk hoogproductieve lignine en houtsuikers.
Ons doel is om de geëxtraheerde lignine te gebruiken als een duurzaam alternatief voor polyolen op fossiele basis, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van onze isolatieplaten.
“La lignina es uno de los materiales orgánicos más abundantes y supone alrededor del 30 % del peso de la madera. Y, sin embargo, es un residuo de la industria papelera que actualmente tiene escasas o nulas aplicaciones de alto valor en otros campos. Eso lo convierte en el candidato perfecto para aumentar el contenido biológico de nuestras planchas.”
Hoe doen we het?
Traditionele houtindustrieën zetten slechts 40-50% van het hout om in waardevolle producten en gebruiken wat overblijft om laagwaardige energie te produceren. Voor het Sweetwoods-project werd in Estland een prestigieuze demonstratiefabriek gebouwd waar biomassa uit duurzaam beheerd hardhout bijna volledig kan worden omgezet in lignine en suikers van uitzonderlijke kwaliteit. Deze revolutionaire technologie stelt ons in staat om grondstoffen te creëren voor verschillende producten, zoals hard isolatieschuim, met minder afval, minder water- en chemicaliëngebruik en minder koolstofuitstoot.
Het resultaat
Monsters op laboratoriumschaal met 10% lignine toonden aan dat het gedepolymeriseerde materiaal nog niet van de juiste kwaliteit is, maar het potentieel is er zeker. We testen momenteel polyolen op basis van lignine en willen de optie van lignine als hernieuwbare grondstof verder onderzoeken.