De re-engineered IP PIR-isolatieplaten bevatten geen aluminium meer in hun bekleding. “Zo maken we onze producten opnieuw duurzamer”, legt innovatiemanager Ward Dhaese uit.
Je herkent ze wel: de klassieke isolatieplaten met verschillende lagen die de plaat beschermen, onder andere met een aluminium laag. “Aluminium heeft veel goede eigenschappen. Het isoleert en houdt de plaat luchtdicht”, legt Ward Dhaese, innovatiemanager bij Recticel Insulation, uit. Maar wat is dan het probleem?
““Aluminium heeft een grote ecologische voetafdruk. Bovendien is het moeilijk te recycleren omdat alle buitenste lagen van de isolatieplaten aan elkaar zijn vastgelijmd of op elkaar geperst zijn.””
Terug naar de tekentafel
Vroeger werd al snel voor iedere functie een nieuwe laag toegevoegd aan de isolatieplaat. Die werden allemaal verlijmd. “Op de duur krijg je een lasagne aan verschillende laagjes, die zo goed aan elkaar plakken dat je ze niet meer van elkaar getrokken krijgt en je ze dus niet kan recycleren.”
Daarom trokken Ward en zijn team opnieuw naar de tekentafel met een wit blad. “De eerste vraag was: welke basiskwaliteiten moet de bekleding van de isolatieplaten hebben? De bekleding moet de isolatiewaarde van de plaat bewaren en het moet die stabiel houden over de volledige levensduur, dat is het belangrijkste. Dan hebben we gezocht naar een materiaal dat die eigenschappen heeft, maar minder vervuilend is.”
Zo is het team erin geslaagd om IP PIR, thermische isolatieplaten die gebruikt worden in prefab betonnen gevelconstructies, te re-engineeren door de aluminiumlaag uit de bekleding te halen. Hierdoor wordt de koolstofuitstoot van de bekleding aanzienlijk beperkt, tot 40%.
Uniek in de markt
“Naar mijn weten doet geen enkel ander bedrijf ons dat voor. Het is uniek in de markt”
, zegt de innovatiemanager trots. “Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we nu klaar zijn. Ons doel is om de voetafdruk van isolatieplaten nog meer naar beneden te krijgen, maar door de bekleding aan te pakken hebben we alvast een van de puzzelstukjes gelegd. Wil deze innovatie zeggen dat alle platen met aluminium verdwijnen? “Zeker niet. We gaan na voor welke isolatieplaten dit ook mogelijk is, maar voor bepaalde toepassingen blijft een plaat met aluminium wel nodig.”