Blog
04.06.2024

Wat is het verschil tussen ‘embodied carbon’ en ‘operational carbon’?

Zeg niet zomaar CO2-uitstoot tegen CO2-uitstoot. Als je het hebt over de koolstofvoetafdruk van een gebouw, moet je de belangrijke opsplitsing maken tussen embodied en operational carbon footprint. Maar wat is het precies?

Wat is het verschil tussen ‘embodied carbon’ en ‘operational carbon’?

De operational carbon gaat over de koolstofvoetafdruk die gecreëerd wordt door het energieverbruik tijdens de gebruiksfase van een gebouw. Denk bijvoorbeeld aan ventilatie, verwarming en koeling die mensen gebruiken om het leefcomfort te vergroten. Wat valt daar niet onder? Energieverbruik door een tv of een laptop bijvoorbeeld.

Operational carbon

Wil je de operational carbon footprint doen dalen? Dan moet je beter isoleren. Dat zie je ook op je EPC, dat steeds belangrijker wordt. Dat wil ook zeggen: hoe beter de EPC-score van een gebouw, hoe lager de operational carbon footprint.

De embodied carbon gaat over de koolstofvoetafdruk van de gebruikte materialen, hoe die geïnstalleerd zijn en hoe ze (kunnen) worden afgebroken. Stel dat er bijvoorbeeld veel cement gebruikt wordt, dan zal de CO2-uitstoot van de cementproductie een grote impact hebben op de embodied carbon footprint.

embodied carbon

Ook de embodied carbon footprint wordt steeds belangrijker. Waar materialen vandaan komen, hoe ze gemaakt worden en hoe duurzaam dat hele proces is, is een onderwerp waar opdrachtgevers, architecten en aannemers steeds meer rekening mee houden. Producenten van bouwmaterialen moeten zich blijven heruitvinden om die voetafdruk zo laag mogelijk te krijgen.

Die koolstofvoetafdrukken hangen af van land tot land, zeker als het gaat over de operational carbon. De reden hiervoor is dat veel afhangt van hoe je energie opgewekt wordt. In Europa valt een vierde van de CO2-uitstoot van gebouwen onder embodied carbon. Drie vierde is operational carbon1  

Door de steeds strengere EPB-regels verschuift de verhouding wel. De voetafdruk tijdens de gebruiksfase daalt, terwijl de embodied carbon stijgt omdat er meer (isolatie)materiaal in het gebouw gaat. 

1 *Le Den et al. Towards EU embodied carbon benchmarks for buildings -Summary report, 2022

 

Recticel's roadmap m.b.t. circulariteit

Meer weten over de roadmap van Recticel m.b.t. circulariteit?

Lees meer over Recticel's roadmap arrow_forward