Wil je weten hoe groot de ecologische impact van je bouwproject is? Of wil je onderzoeken of alternatieve materialen een verschil kunnen maken op de CO2-uitstoot van het gebouw? Dat klinkt ingewikkeld, maar er bestaat een hulpmiddel voor.
Het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben samen een tool ontwikkeld die de EPD’s (milieurelevante productdeclaraties) van verschillende bouwmaterialen verzamelt. Daarmee willen de overheidspartners meer objectiviteit en transparantie over de ecologische impact van bouwmaterialen in ons land.
Die tool kreeg de naam TOTEM, wat staat voor ‘Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials’.
Wat kan je vinden op TOTEM?
Op het platform vind je alle Belgische EPD’s. Een EPD (Environmental Product Declaration) is een document waarin de impact van materialen op het milieu, in elke fase van de productie van dat materiaal, wordt weergegeven.
Wat kan je doen met TOTEM?
Projectontwikkelaars, architecten, aannemers of andere bouwpartners kunnen er de milieu-impact van een gebouw of een element van dat gebouw mee berekenen. Je kan er zelfs een volledig gebouw mee modelleren en bekijken waar eventueel optimalisaties mogelijk zijn. Van de dikte van de muren tot het soort isolatie in het dak.
Waarom is TOTEM een belangrijke tool?
Je kan er makkelijk verschillende producten mee vergelijken en je kan er het volledige gebouw of gebouwelementen in moduleren. Stel dat je twee isolatie-elementen naast elkaar legt die exact dezelfde R-waarde hebben, kan het lijken alsof er geen verdere verschillen zijn. In TOTEM kan je dan zien dan dat de ene plaat bijvoorbeeld dubbel zo dik is als de andere, waardoor je meer materiaal nodig hebt in de toepassing en je zo dus eventueel toch een verschillende milieu-impact hebt. Daarnaast helpt TOTEM ook om een overzicht te geven van welke materialen de grootste impact hebben op je totale gebouw. Met andere woorden op welke materialen/elementen je prioritair kan werken.
Verschil tussen EPD en CO2-impact?
Wat is het verschil tussen EPD en CO2-impact? Dat ontdek je in deze blog